Letní teploty přejí bakteriím. Jak správně zacházet s jídlem a vyhnout se otravě?

Ideální postup nakupování

V letních měsících je důležité, abyste chlazené a mražené produkty nenechávali v nákupním košíku déle, než je nezbytně nutné. Nákup by měl začínat položkami, kterým teplo neuškodí – například konzervami, pečivem, suchými těstovinami nebo cereáliemi. Potraviny z chladicích a mrazicích boxů byste měli naopak vybírat až na konci nákupu, těsně před odchodem k pokladně.

ČTĚTE TAKÉ: Česko v sevření horka. Poznejte vychytávky i rady, abyste vysoké teploty zvládli ve zdraví

Pokud pak jídlo přepravujete v autě, umístěte ho tak, aby bylo izolováno od horka, nejlépe do autochladničky, izolovaných boxů nebo alespoň termotašek. Citlivé potraviny se totiž mohou zkazit už po několika desítkách minut při vystavení teplotám nad 30 °C. Jakmile se dostanete domů, měli byste vše co nejrychleji správně uskladnit, jako první dejte chlazené výrobky do lednice. Velký pozor si dávejte na jídlo určené k přímé konzumaci, například cukrářské nebo lahůdkářské výrobky.

Důležité je také v tropických dnech zamezit prudkému kolísání teploty. Vejce skladovaná při nízké teplotě se při přechodu do horka orosí, naopak například balený chleba se může orosit při přemístění z parného prostředí do chladu. V obou případech je přítomnost vody na povrchu rizikem z hlediska růstu mikroorganismů.

Hygiena při grilování

Při nákupu, přepravě i skladování mějte syrové potraviny (jako jsou vejce a syrové maso) odděleně od ostatních, čímž předejdete možné kontaminaci. Při samotné přípravě pokrmů vždy používejte oddělená prkénka a nože pro syrové a vařené pokrmy, aby nedošlo k takzvané křížové kontaminaci. Typickým příkladem je krájení syrového masa a následně použití stejného prkénka ke krájení zeleniny do salátu. Stejně tak je důležité, abyste pravidelně čistili a dezinfikovali pracovní kuchyňskou desku. Na ní totiž mohou přežívat bakterie ze syrových potravin a snadno tak kontaminují ty již připravené.

Zejména při v Česku tolik oblíbeném letním grilování je nutné důsledně dodržovat hygienu. Místo, kde leželo syrové maso, nesmí přijít do kontaktu s masem již tepelně zpracovaným. To platí rovněž pro grilovací pomůcky – obracečky, nože, kleště apod. Maso také nesmíte spálit. V černých částech se totiž mohou nacházet karcinogenní látky, proto je vhodné je před podáváním odstranit.

Kritické je pak nakládání s masem a dalšími výrobky po ukončení grilování. Rizikové je především několikahodinové skladování v teple a následná konzumace nebo i pozdní chlazení. Pokud grilované potraviny nesníte v řádu desítek minut, dejte je ihned po zchladnutí do lednice.

Nečekané problémy mohou nastat i tehdy, pokud delší dobu v teple skladované grilované maso následně zmrazíte a konzumujete ho až po delší době (zejména pokud pečete velké kusy – kýtu, krůtu, celá kuřata). V tomto případě nemusí pomoci ani dodatečné tepelné opracování. Některé toxiny, které způsobují zažívací zdravotní potíže, jsou totiž termostabilní.

Jak na saláty či zmrzlinu?

Samostatnou kategorii pak tvoří ovocné, a především zeleninové saláty. Ne nadarmo se dělají zálivky dostatečně kyselé. Ocet sice pomáhá udržet jinak velmi citlivou potravinu bezpečnou, přesto je vhodné je skladovat v chladu a spotřebovat během několika hodin od přípravy.

V případě nákupu zmrzliny především sledujte úroveň hygieny v místě prodeje. Častým problémem je namáčení naběračky, kterou se zmrzlina nabírá. Pokud se voda, ve které se naběračka oplachuje, nemění často, existuje vysoké riziko množení bakterií. Obecně je lépe se vyhnout stánkům s malou frekvencí výdeje a absencí hygienického zázemí.

Důkladná tepelná úprava potravin

Je také důležité, abyste dbali na správnou manipulaci s potravinami, které se rychle kazí. Tyto suroviny vyndávejte z chladničky těsně před jejich přípravou. Aby se zničily všechny bakterie, například v mase, musíte vše důkladně tepelně zpracovat.

Bakterie salmonely jsou zlikvidovány po minimálně pěti minutách působení teploty alespoň ve výši 75 °C. U větších kusů masa dbejte na to, aby tato teplota byla dosažena rovnoměrně všude, včetně středu masa. V létě je také vhodnější kupovat majonézu hotovou než připravovat domácí ze syrových vajec.

Na co dát pozor v zahraničí?

Při cestování do exotických zemí je hygiena potravin a nápojů naprosto zásadní. Předejdete tak nepříjemným střevním potížím nebo otravám. Pijte pouze balenou vodu, to platí i při čištění zubů. Vyhněte se také kostkám ledu, pokud si nejste jistí jejich původem.

Jídlo by mělo být čerstvě a důkladně tepelně upravené. Zvláštní pozornost věnujte masu, mořským plodům a vejcím. Tyto potraviny musí být připraveny tak, aby uvnitř nezůstaly syrové části. Opatrnost je na místě i u salátů, zmrzliny a krémových dezertů, které podléhají rychlé zkáze. Ovoce konzumujte pouze to, které si sami oloupete. Vyhněte se také bufetům a stánkům s jídlem, kde není zajištěno chlazení nebo hygiena.

Jezte pokud možno tam, kde je vysoká obrátka zákazníků. To je často dobré znamení, že jídlo je čerstvě připravené a pravidelně doplňované. Noste také s sebou dezinfekci na ruce. Praktické je mít s sebou i základní léky proti průjmu, probiotika (pro posílení střevní mikroflóry) a rehydratační roztok. V exotických podmínkách platí zlaté pravidlo: „Jezte jen to, co je dobře uvařené, oloupané nebo balené.“

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Betakaroten jako záruka opálení? Někdo může zoranžovět, hrozí i rakovina, varují experti

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/letni-teploty-preji-bakteriim-jak-spravne-zachazet-s-jidlem-a-vyhnout-se-otrave-478906

Více od autora

Pro Rusy to byl pohřeb. Česko zveřejnilo dokumenty o konci Varšavské smlouvy

Letadlo Wizz Airu zasáhl při bouřce elektrický výboj! Nouzové přistání ve Varšavě


SOC

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.
  • Žádné štítky